Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Dit is een veelgestelde vraag. Waarom zou ik mijn zonnepanelen schoonmaken? Omdat zonnepanelen vies worden, het schoonmaken levert geld op en is goed voor het de portemonnee en het milieu.

Zonnepanelen zijn toch zelfreinigend?

Bijna alle zonnepanelen hebben een vuil afstotende laag. Hierdoor regent het grootste gedeelte van het vuil er af. Helaas spoelt niet al het vuil weg. Je kan dit het beste vergelijken met een auto, die moet je ook af en toe een wasbeurt geven. Verontreinigde zonnepanelen absorberen minder zonlicht en hierdoor zal je minder stroom opwekken. Regelmatig schoonmaken is dan ook aan te bevelen. Zie ook de tips van de consumentenbond.
Vervuilde zonnepanelen

Hoe vaak moet ik schoonmaken?

De meeste bedrijven adviseren om minimaal één keer per jaar schoon te maken. Of dit echt nodig is hangt af van meerdere factoren. Als de panelen schuin liggen, zal er meer vuil afspoelen met een flinke regenbui. Het is ook afhankelijk van de omgeving. In een schonere omgeving zal je minder vaak schoon hoeven maken dan op een industrie terrein.

Ons advies is

Woon je in een schone omgeving en liggen de zonnepanelen goed schuin? Laat dan elke vier jaar je zonnepanelen reinigen. Woon je in een minder schone omgeving, liggen de zonnepanelen redelijk plat, of heb je bijvoorbeeld een open stal, laat dan elk jaar de panelen reinigen. Je kan ook altijd contact opnemen en we zullen u vrijblijvend advies geven.

Kan ik het niet beter zelf doen?

Kleine oppervlaktes kan je best zelf schoonmaken. Gebruik hiervoor het liefst schoon regenwater of osmosewater. In kraanwater zit namelijk teveel kalk, waardoor er gelijk vlekken ontstaan. Dit wil je graag voorkomen. Heb je tien zonnepanelen of meer, dan willen we graag langskomen om de panelen te reinigen. We nemen ons eigen osmose-water mee. Verder hebben we speciale borstels, waardoor we de panelen efficiënt kunnen reinigen. Dit scheelt u een hoop tijd en energie. Lees hier meer over onze werkwijze.

Is zonnepanelen laten schoonmaken duur?

Vooral grotere oppervlaktes zijn relatief goedkoop te reinigen. De totale prijs hangt af van de vervuiling, de bereikbaarheid en het aantal panelen. Het beste kan u een offerte aanvragen of een mailtje sturen. Vraagt u een offerte aan voor de straat of uw wijk, dan kunnen we een extra korting geven.